Млечните производи се главни во исхраната на многу луѓе, но кај некои од нив може да предизвикаат непријатност и дигестивни проблеми. Дознајте кои од нив може да претставуваат ризик.
Некои млечни производи можат да му наштетат на вашето варење, предизвикувајќи надуеност, гасови и уште посериозни дигестивни проблеми.
Нетолеранцијата на лактоза и чувствителноста на млечните протеини се вообичаени виновници за овие проблеми.
Но, разбирањето како млечните производи влијаат на вашето тело и идентификувањето на одредена храна што предизвикува проблеми може да ви помогне да ја прилагодите вашата исхрана за да го поддржите здравјето на цревата.
She Finds пишува за млечните производи што треба да ги избегнувате ако ви предизвикува надуеност и други дигестивни проблеми.
Млеко
Ензимот лактаза е потребен за правилно варење на лактозата, шеќер кој природно се наоѓа во млекото.
Нетолеранцијата на лактоза се јавува кога телото не произведува доволно лактаза, што резултира со надуеност, гасови, дијареа и грчеви во стомакот по пиењето млеко.
Исто така, полномасното млеко е богато со масти, што може да го забави варењето и да ве остави да се чувствувате тромо или непријатно.
Сирење
Сирењето е омилен млечен производ кој се користи во многу јадења ширум светот, но може да предизвика и дигестивни проблеми.
Цврстите сирења, како што се чедар или пармезан, содржат помалку лактоза од млекото, но некои луѓе со нетолеранција на лактоза сепак може да имаат проблеми,велат нутриционистите.
Сладолед
Високата содржина на масти во сладоледот може да го забави варењето, предизвикувајќи да се чувствувате сити и надуени.
На мрсната храна ѝ е потребно подолго време да се вари, што може да придонесе за побавно варење.
Сладоледот содржи млеко и павлака, па затоа е богат со лактоза, што може да биде проблематично за луѓето кои не ја поднесуваат.
Јогурт со додатоци
Додека пробиотиците во јогуртот се генерално корисни, консумирањето премногу од нив, особено јогуртите со вкус, понекогаш може да доведе до дигестивни нарушувања, вклучувајќи гасови и надуеност, особено кај луѓе кои не се навикнати на висок внес на пробиотици.
Иако јогуртот содржи живи и активни култури кои можат да го помогнат варењето, некои јогурти, главно оние со вкус, се богати со лактоза.
Додадениот шеќер во јогуртите со вкус може да придонесе за надуеност и да ја наруши цревната флора.
Путер
Конзумирањето на големи количини масло може да го преоптовари дигестивниот систем, особено кога се комбинира со друга масна храна. Ова може да доведе до стомачни тегоби и надуеност.
Иако путерот не е значаен извор на лактоза, тој е богат со масти. Прекумерниот внес на масти може да го забави варењето и да доведе до непријатност, велат нутриционистите.
Кисела павлака
Павлаката содржи многу маснотии, што може да го забави варењето и да доведе до непријатност и надуеност.
Киселата павлака содржи лактоза, иако ферментацијата може малку да ја намали, но луѓето со нетолеранција на лактоза сепак може да имаат дигестивни проблеми.