Направете си свој расад во вашиот дом

3.335

Ако вашата цел во градинарството е да одгледувате органска храна од домашно производство, тогаш треба да почнете од семето бидејќи само тоа е вистинскиот начин да ја постигнете таа цел.

Ако сакате да заштедите пари на садници за зеленчук, или да бидете сигурни дека зеленчукот што ќе го одгледувате ќе биде органски, одгледајте сорти на зеленчук од домашни и одбрани семиња кои ви се допаѓаат или се од познато потекло!

Подолу се дадени неколку совети
Многумина кои се обиделе да ги одгледуваат своите садници се сеќаваат на нивните први обиди. Многу садници не успеаваат или не никнале. Многу е полесно да се купи готов расад, но во тој случај не знаете точно за која сорта станува збор (освен ако претходно сте купиле расад од тоа лице / ако користи исти семиња) и потеклото на семето не ви е познат.

Ако вашата цел во градинарството е да одгледувате органска храна од домашно производство, тогаш треба да почнете од семето бидејќи само тоа е вистинскиот начин да ја постигнете таа цел. Ќе имате расад од семето на производ што сте го консумирале или некој ви го препорачал, за кој знаете дека е добар за видот на одгледување што го планирате во вашата градина.

Процес на ‘ртење
На семето за да почне да ‘рти, му е потребна влага, температура, а понекогаш и светлина .

Кислородот е клучен за процесот на ‘ртење. Сè додека садниците не се развијат доволно за да ја користат сончевата енергија, тие се потпираат на резервите на храна во семето во комбинација со кислородот што се наоѓа во почвата! Поради оваа причина, подлогата за сеење треба секогаш да биде воздушеста и тоа е причината зошто прекумерното наводнување обично предизвикува гниење.

Мешавини на семиња

Од денот на ‘ртење, садниците на зеленчук се соочуваат со предизвици од габите и бактериите во водата, почвата и воздухот. Затоа квалитетот на семињата и подлогата се исклучително важни. Купените супстрати имаат препарат формулиран за спречување на патогените и несаканите процеси за време на ‘ртењето и задржување на воздухот и водата. Но тие не се погодни за еко одгледување.

Можете да направите ваша комбинација на подлога почнувајќи со основа од тресет (секаква форма на тресетен компост за да добиете лабавост и воздух), еден дел од земја и добар додаток (на пр. хумус од калифорниски дождовни црви до 10%). Со домашна подлога постои ризик од болест (затоа што нема да ја стерилизирате) и ‘ртење на некои други плевели кои ќе мора да ги отстраните.

Садови за сеење
Кога станува збор за садовите, постојат многу опции, од купени во продавница до домашно направени. Повеќето од купените решенија не постигнуваат поголем или подобар резултат (само за специфични семиња за кои се потребни посебни услови). Препорачуваме практични опции како тацни за јајца, картонски ролни од тоалетна хартија и слични кои заедно со расадот ќе можете да ги пренесете во градината без да ги шокирате корените.

Без оглед на растворот што го користите, наполнете ги до врвот со влажен супстрат, а потоа тапкајте со прстот за да слегне супстратот и додајте уште по потреба. Ставете ги семињата на потребната длабочина во зависност од семето (повеќето бараат многу плитко сеење, затоа бидете внимателни). Немојте да сеете повеќе од три семиња во еден сад – две е уште подобро. Со поголеми семиња, засадете само едно семе во сад.

‘Ртење

Како што садниците излегуваат на површината на земјата, им треба нов извор на енергија: светлина. Доколку не добиваат доволно светлина, тие се подложни на напади од габи. Светлото на прозорецот може да биде недоволно и насочено; зеленчукот има потреба од интензивна надземна светлина. Кога растението ќе никне, му требаат околу 12 часа светлина дневно.

Температура под 23 Целзиусови степени ќе им одговара на речиси сите семиња, а ако флуктуира 4-5 степени надолу преку ноќ, уште подобро. Ова им дава природна симулација на температурни разлики.

Одржување на расадот
Хранливите состојки присутни во супстратот ќе исчезнат по околу три недели, така што на вашите садници ќе им треба дополнително хранење. Типот на прехранување во голема мера зависи од начинот на кој сакате да одгледувате зеленчук, односно, органски или конвенционално.