Ова е најздравата риба на светот која е похранлива од прескапиот лосос: Зошто треба често да јадете скуша?

Фото: Pexels
784

Во скушата има големи количини на незаситени масни киселини. Тие се вреден производ и антиоксидант. Помагаат да се зајакнат клеточните мембрани на организмот за сметка на неутрализирање на слободните електрони.

Во хемискиот состав на скушата има многу протеини и масти, па затоа е важно да го вклучите овој вид риба во вашата исхрана.

Зошто е важно да се јаде скуша?

Вообичаената количина на маснотии е 13 грама, што е доволно рибата за да се дефинира како масна. Протеини има во просек 18 грама и тие се апсорбираат три пати побрзо од протеините во говедското месо.

Скушата е нискокалорична риба. За да го добиеме дневниот внес на калории, треба да јадеме приближно 700 грама риба, но не треба да заборавиме на мастите во неа.

Во скушата има големи количини на незаситени масни киселини. Тие се вреден производ и антиоксидант. Помагаат да се зајакнат клеточните мембрани на организмот за сметка на неутрализирање на слободните електрони.

Тоа се радикали кои можат да ги пробијат клеточните ѕидови и да ја нарушат нивната активност. Ова доведува до појава на голем број болести, вклучително и онколошки. За да го избегнете ова, важно е да ги јадете вистинските производи.

Не случајно на децата им се дава рибино масло – полно е со незаситени масни киселини. Хемискиот состав на скушата има корисен ефект врз хармоничниот раст и развој на децата, а исто така е многу корисен за бремени жени и доилки.

За да се избегне нерамнотежа помеѓу растот и развојот на внатрешните органи кај адолесцентите, скушата треба да биде присутна во нивната исхрана.

Скушата содржи и минерали и има многу здравствени придобивки
Вредни состојки на скушата се исто така и минералите. Содржи калиум, фосфор, флуор, сулфур, цинк, хлор, натриум. Ова се микроелементи од огромна корист. Целиот спектар на витамини Б е содржан во оваа риба. Има висока концентрација на витамин Б12 и витамин ПП.

Витаминот Б помага во синтезата на ДНК и учествува во метаболизмот на мастите. Честото консумирање скуша го регулира шеќерот во крвта, му помага на дигестивниот систем и го зајакнува нервниот систем. Помага во формирањето на хемоглобин и заситеност со кислород.

Благодарение на мастите и незаситените масни киселини, многу е корисна за мозокот, кожата и косата. Високата концентрација на фосфор помага во изградбата на многу ензими кои се иницијатори на хемиски реакции во клетките.

Целата виталност на организмот може да ја обезбеди само еден вид риба. Фосфорните киселини во скушата се ткивото на човечкиот скелет, поради што е многу корисна за децата, но и за возрасните, имајќи предвид дека со возраста се појавуваат проблеми со мускулно-скелетниот систем.