Овие намирници го намалуваат ризикот од деменција

Фото: Pexels
639

Здравствените експерти почнуваат да ја нарекуваат Алцхајмеровата болест дијабетес „тип 3“, а исто така откриле дека одредени видови храна го зголемуваат ризикот од деменција, додека пак други го намалуваат. Истражувачите развиле протокол кој комбинира две диети кои веќе покажале способност за спречување на деменција

Невозможно е да се негира врската помеѓу исхраната и ризикот од деменција. Десетици студии утврдија врска помеѓу овие две работи, а здравствените експерти сега почнуваат да ја нарекуваат Алцхајмеровата болест, која е еден вид на деменција, дијабетес „тип 3“.

Нема сомнеж: одредени видови храна го зголемуваат ризикот од деменција. Но, ако некои видови храна го зголемуваат ризикот од деменција, логично е дека некои би го направиле спротивното, а тоа го потврдува и една нова студија, пренесува mindbodygreen.

Во последниве години, има зголемени докази дека факторите на животниот стил, вклучувајќи ја исхраната, вежбањето, спиењето и стресот, во голема мера влијаат на ризикот од деменција. Кога станува збор за исхраната, експертите тврдат дека ултра-обработената храна – да речеме виршли, помфрит, чипс, газирани сокови, колачи и сладолед – може да доведат до пад на когнитивните способности. И сега една нова студија ни покажува начин на исхрана кој всушност го намалува ризикот од деменција.

Објавено во списанието на Американското медицинско здружение, оваа студија ги проценува податоците од повеќе од 8.000 средовечни и постари мажи и жени од 11 кохортни студии. Сите учесници го започнале периодот на истражување без деменција. Истражувачите користеле анкети за да соберат податоци за исхраната од учесниците, кои беа оценети од 0 до 15 врз основа на тоа колку добро ја следат диетата дефинирана како Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay или MIND диета. Колку е поголем резултатот, толку нивната исхрана била поусогласена со диетата MIND. Просечниот рејтинг кај учесниците беше 8,3 од 15.

На крајот од студијата, учесниците биле тестирани за деменција. Од повеќе од 8.000 учесници, околу 775 од нив развиле деменција. Резултатите покажале дека колку повеќе учесникот ја следел диетата MIND, толку била помала веројатноста да развијат деменција во текот на периодот на студијата. Всушност, учесниците со највисоки резултати имале 17% помали шанси да развијат деменција во споредба со учесниците со најниски резултати.
Медитеранската диета DASH за лекување на невродегенеративно одложување е наречена така со добра причина. Диетата првпат била претставена во серија трудови од Harvard Chan School of Public Health и Marthe Clare Morris, на Медицинскиот центар на Универзитетот Rush.

Тие покажале дека и медитеранската диета и диетата DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) веќе покажале способност за спречување на деменција. Истражувачите ја зеле оваа информација и развиле протокол кој ги комбинира двете диети, што не било премногу тешко бидејќи и двете содржат претежно растителна храна и малку или воопшто не преработена храна, заситени масти или црвено месо.

Па, како изгледа диетата MIND? Протоколот е поделен на следниов начин:

Најмалку 3 порции интегрални житарки дневно
Најмалку 1 порција зеленчук дневно
Повеќе од 6 порции неделно зелен лиснат зеленчук
Најмалку 5 порции јаткасти плодови неделно
Најмалку 4 порции мешунки неделно
Најмалку 2 порции бобинки неделно
Најмалку 2 оброци од живина неделно
Најмалку 1 оброк риба неделно
Користење на маслиново масло за готвење

Исто така, оваа диета ограничува одредени видови храна, вклучувајќи печива и слатки (помалку од 5 порции неделно), црвено месо (помалку од 4 порции неделно), сирење и пржена храна (помалку од 1 порција неделно) и путер и маргарин (помалку од 1 лажица дневно).

Покрај прилагодувањето на нашата исхрана за да биде поприлагодена на MIND диетата, еве и три навики поддржани од истражувања за долгорочно да го заштитите здравјето на вашиот мозок:

Бидете активни: кога станува збор за когнитивно опаѓање и деменција, да останете активни е многу важно. Една мета-анализа на постојните истражувања покажа дека редовното вежбање може да го намали ризикот од развој на деменција за 30%. Не е важно како го правите тоа; важно е само да сте активни.
Консумирајте хранливи материи кои ја подобруваат меморијата: Одредени хранливи материи играат посебна улога во меморијата и сознанието. Тие често се нарекуваат ноотропни и вклучуваат хранливи материи како што се омега-3 масни киселини, куркумин и женшен.
Останете друштвено ангажирани: Многу луѓе стануваат поизолирани како што стареат, но истражувањата ни кажуваат дека обидите да останете социјално ангажирани може да помогне да се избегне деменцијата. Една студија покажа дека социјалната изолација е поврзана со 50% поголем ризик од деменција.