„Пектински компот“ како извор на позитивни емоции: Незаменлив е кај детоксикација, слабеење и борба со шеќерот

Фото: Unsplash
173

Пектинот често се користи во прехранбената индустрија како средство за згуснување и стабилизирање на храната, како што се желе, џемови, овошни сокови и други овошни производи. Но, има и некои здравствени ефекти.


Јадењето под стрес не е нужно лоша работа, но мора да се прави на вистински начин. Важно е да се избере вистинскиот извор на позитивни емоции. Кога некое лице има напад на паника, мора да јаде. Едноставна стратегија за луѓето со прекумерна тежина е да се тешат со вистинската храна. На пример, може да пијат „пектински компот“, кој има негативен нутритивен ефект.

Пектинот е вид на влакна кои природно се наоѓаат во многу овошја и зеленчук, особено во јаболката, крушите, агрумите и кајсиите. Тој е еден од најчестите полисахариди, што значи дека се состои од многу молекули на шеќер.

Често се користи во прехранбената индустрија како средство за згуснување и стабилизирање на храната, како што се желе, џемови, овошни сокови и други овошни производи. Но, има и некои здравствени ефекти.

Помага да се намали холестеролот

Пектинот се врзува за жолчните киселини во дигестивниот тракт и ја спречува нивната реапсорпција во телото. Како резултат на тоа, црниот дроб мора да произведува повеќе жолчни киселини од холестеролот, што доведува до намалување на вкупната количина на холестерол во телото.

Помага во регулирање на шеќерот во крвта

Пектинот ја забавува апсорпцијата на шеќерот од храната, што го намалува нивото на шеќер во крвта после оброк. Ова е особено важно за луѓето со дијабетес.

Го подобрува варењето

Пектинот има способност да ја задржува водата во цревата и на тој начин го подобрува варењето. Делува и како пребиотик, хранејќи ги добрите бактерии во цревата.

Помага при слабеење

Пектинот може да го намали апетитот и да помогне при слабеење, бидејќи ја задржува водата во цревата и создава чувство на ситост.

Напомена:

Прекумерната потрошувачка на пектин може да доведе до несакани ефекти како надуеност, гасови и дијареа. Затоа, важно е да се консумира пектин во умерени количини, како дел од урамнотежена исхрана.

Храна која содржи најмногу пектин

Храна богата со овој важен вид влакна се: цвеклото, морковите, модрите патлиџани, тиквите, јаболката, крушите, црешите, сливите, црните и црвените рибизли и брусницата.

Подготовка на „компот од пектин“

Напитокот подготвен од која било од наведените намирници, без разлика дали е од зеленчук или овошје, секако ќе помогне; но можете да го направите и на поедноставен начин. Купете пектин во продавница и растворете 2 до 3 г во 100 мл топла вода.

Дневната норма за пектин е од 15 до 35 г.

Напомена:

Компотот со пектин треба да се конзумира со претпазливост при болести на дигестивниот тракт, алергии, а исто така и во комбинација со одредени лекови. Консултирајте се со вашиот лекар пред да го земете, особено ако одлучите да пиете сок од репка или некој друг пијалак со зголемена киселост.