Погачата може да „нарасне“ и без квасец: Со кои природни алтернативи ќе направите повкусен и поздрав леб?

Фото: Pexels
4.817

Ако се плашите дека квасецот може да има штетни ефекти врз вашето здравје (иако тоа не е потврдено со истражувања), можете да го замените со некои подеднакво ефикасни природни алтернативи

Квасецот е незаменлива состојка во нашата кујна која има грст корисни својства, а сомнежите за неговото штетно дејство првенствено се поврзани со прекумерниот раст на кандида. Тоа до ден денес не е докажано со истражувања, а сепак луѓето на различни начини „се трудат“ да го намалат внесот на квасец со тоа што првенствено избегнуваат леб и тесто.

Кои корисни материи ги содржи квасецот?
Квасецот е достапен во повеќе форми (прехранбени, пивски, пекарски, како дериват на меласа)… Богат е со протеини и ги содржи сите девет природни есенцијални амино киселини. Исто така, има висока содржина на витамини од групата Б, цинк, хром, селен, железо, магнезиум и растителни влакна. Квасецот содржи фолати и бета глукани, благодарение на кои има способност да влијае на имунитетот, односно на растот на добрите бактерии. Поттикнува регулирање на нивото на шеќер во крвта и влијае на подобро искористување на енергијата.

Зошто е спорна хранливата вредност на квасецот и каква е врската со кандидата
Контроверзите поврзани со лебот и другите видови тесто се едни од најчестите во светот на нутриционистите. Некои се согласуваат дека треба да се избегнува квасецот, додека други првенствено го свртуваат вниманието на штетноста на рафинираното бело брашно, кое некако по правило оди со квасецот.

Една од најпознатите габи, Candida albicans, секако е „одговорна“ за сомнежите. Припаѓа на патогени квасци со одредени штетни ефекти и може да предизвика инфекција, бидејќи оди со слабиот имунитет. Исто така, постојат тврдења дека квасецот може да го стимулира развојот на кандида во телото, но тоа не е потврдено со истражување.

Од најголема важност е да се направи разлика помеѓу габата Candida albicans и Saccharomyces cerevisiae, главната состојка на квасецот што ја користиме во нашата исхрана. Имено, не е докажано дека S. cerevisiae предизвикува некакви здравствени проблеми кај луѓето, ниту габичен раст ниту кандида.

Квасецот и можните несакани ефекти
Што се однесува до луѓето кои во секој случај треба да избегнуваат квасец, тие се, пред сѐ, имунокомпромитирани, како и оние кои се склони кон габични инфекции. Исто така, важно е да се знае дека квасецот може да стапи во интеракција со некои лекови, како што се лековите за дијабетес. Во овој случај, нивото на шеќер може да падне под нормалните вредности (хипогликемија).

Еве природни алтернативи за квасецот како состојка во лебот, погачите и другите видови тесто кои се подеднакво ефикасни за неговото нараснување и издашност, без ризик од штетни ефекти, ако зборуваме за квасецот.

Прашок за пециво
Прашокот за пециво може целосно да го замени квасецот во однос на количината како и издашноста што ќе ги добиеме. Не е неопходно да се додаде повеќе прашок за пециво отколку што би ставиле квасец во рецептот. Освен што ќе го избегнеме квасецот, ќе заштедиме и време за подготовка бидејќи не треба да се чека тестото да „стаса“ како во случајот со класичната подготовка со квасец.

Комбинација од млеко и оцет
Лимонската киселина се додава во тестото уште од многу одамна, а природен начин да се добие е да се измешаат млеко и оцет. И во овој случај, количината на квасец што би ја користеле е идентична со мешавината од оцет и млеко. И тука избегнуваме да чекаме тестото да нарасне, туку по ефективно месење може да влезе директно во рерна.

Сок од лимон и сода бикарбона

И сода бикарбоната се додава во тестата за леб, погачи и слични производи. Она што ќе го подобри ефектот наместо квасец е комбинирањето со лимонска киселина. Односот на сода бикарбона и исцеден лимон треба да биде еднаков (1:1), што заедно ја сочинува количината на квасецот што би го користеле. Пожелно е да се почека малку, но во секој случај не толку долго колку што би чекале кога би употребиле класичен квасец.