Појадок обилен како ручек: Не е овесна каша, ги чисти цревата и го контролира холестеролот

Фoто: Freepik
252

Појадокот не мора да биде само овесна каша, згответе каша од хељда, збогатете ја со зеленчук и печурки. Слободно дозволете вашиот појадок да личи на ручек. Делот што нема да го изедете дома, земете го за на работа, советува нутриционистката и ендокринолог Наталија Лазуренко.

Многумина, поради мноштвото препораки на оваа тема, одамна воведоа некаков вид каша од житарки, најчесто овес, како свој омилен појадок.

Нутриционистката и ендокринолог Наталија Лазуренко, гостувајќи на оваа тема во медиум, нагласила дека кашите од хељда, од див ориз и од јачмен се исклучително корисни за организмот.

Каша од хељда

Хељдата е богата со диетални влакна и аминокиселини, како и магнезиум, фосфор и железо и е одлична храна за почеток на денот, а во неа можат да уживаат и луѓе кои страдаат од нетолеранција на глутен.

Погодна е и за дијабетичари, бидејќи го намалува нивото на шеќер во крвта, како и за сите оние кои се грижат за срцето и крвните садови и генерално водат здрав живот.

Докторката истакнала дека овие каши содржат многу витамини од групата Б, кои помагаат во подобрување на метаболизмот, одржување на стабилно ниво на добар холестерол и обезбедување на непречено функционирање на телото. Покрај тоа, витамините Б се важни за борба против стресот, разните вируси и преносот на неспарени импулси на централниот нервен систем.

Кашата содржи и растителни влакна, кои се вреден медиум за цревната микробиота, истакнува докторката.

„Ваквите житарки не само што го заситуваат телото со добри јаглехидрати, кои се енергетски ресурс, туку и не дозволуваат нивото на гликоза и инсулин во крвта да се зголеми“, додава таа.

Најдобро време за консумирање каша е апсолутно првиот дел од денот и појадокот.

Каша од див ориз

„Сварете го дивиот ориз во вода и додадете млеко кон крајот, а потоа блендирајте сè со рачен блендер. Гответе уште малку додека не се згусне, потоа додадете цимет или какао. Конечно, додадете исечена банана“, е советот за утринската опција за консумирање див ориз.

Каша од јачмен

Кашата од јачмен е лесна за подготовка, но нејзин недостаток е што се готви подолго време, исто како и дивиот ориз (околу 45 минути), но не дозволувајте тоа да ве обесхрабри. Одредете барем еден ден во неделата кога кашата од јачмен ќе ви биде појадок.

Бидејќи може да стои долго време во фрижидер, не е лоша идеја да направите поголема количина каша и да ја јадете неколку дена, или можете да ја подготвите претходната вечер.

Оставете го јачменот да се натопи во вода претходната вечер. Следниот ден гответе додека не зоврие, односот на јачмен и вода треба да биде 1:3. Откако ќе зоврие, намалете ја топлината и продолжете со готвењето околу 45 минути, додавајќи вода за да не снема вода во тенџерето (јачменот брзо ја апсорбира водата).

Кога ќе бидете сигурни дека јачменот се разварил, исклучете го шпоретот и оставете го уште еден час за јачменот да апсорбира што е можно повеќе вода. Наутро, додадете јогурт, лажица мед и шака бобинки и уживајте!

Рецепт за каша од хељда (за 4 лица)

Состојки:

4 дл вода

1 чаша хељда

½ лажичка цејлонски цимет

½ дцл бадемово млеко (или некое друго)

суво овошје – урми, смокви, сливи

1 банана – исечена на парчиња

1 јаболко – рендано

бадеми, фстаци – по желба

по желба:

1 лажичка семе од чиа

1 лажичка семе од лен

Подготовка:

Истурете вода и хељда во тенџере, додадете цимет и оставете да зоврие.

Откако ќе зоврие, покријте го тенџерето, намалете ја топлината и оставете да крчка околу 10 минути, мешајќи повремено.

Кога хељдата ќе се свари (ќе забележите дека омекнала и ја впила целата течност), додадете го бадемовото млеко и оставете да се вари уште малку, непокриено.

Додајте семе од чиа (доколку користите).

Мешајте додека не добиете мазна, густа смеса. Тргнете од оган.

Можете веднаш да ги додадете бананата, јаболкото, сувото овошје и јаткастите плодови и да ги измешате во кашата.

Но, можете да ја оставите кашата да се олади околу 10 минути, а потоа да ги додадете преостанатите состојки.
За оние кои сакаат слатки, можете на крајот да додадете и мед.