Популарни се високопротеинските диети: Дали премногу протеини може да предизвикаат запек?

Фото: Pexels
75

Запек се јавува кога нема доволно влакна во исхраната што е најчесто случај со високопротеинските диети

Диетите богати со протеини и низок внес на јаглехидрати се сè попопуларни за губење на тежината, но понекогаш може да доведат до запек. Иако самиот протеин директно не предизвикува запек, на изворите на животински протеини како што се пилешкото и рибата им недостасуваат влакна, што може да резултира со запек и надуеност доколку се консумираат прекумерно.

Протеини и запек
Недостатокот на влакна во високо-протеинската храна како што се месото, живината и рибата може да придонесе за запек, особено ако овие намирници доминираат во исхраната.

Иако изворите на животински протеини содржат малку влажност тоа можеби не е доволно за да се спречи запек.
Додатоци како протеински прав, кои обично се добиваат од растителни извори како коноп или соја, може да содржат влакна или не. Важно е да се провери нивната содржина на етикетите бидејќи некои протеински прашоци може да содржат многу калории и шеќер.


Како да се спречи запек?

Запек, кој се карактеризира со помалку од три движења на дебелото црево неделно, може да се појави кога нема доволно влакна и течност во исхраната, особено ако храната богата со протеини ги замени опциите богати со влакна како зеленчук и мешунки.

Балансирањето на оброците со храна богата со влакна и протеини, изборот на извори на протеини од растително потекло и зголемувањето на внесот на течности може да помогне да се ослободите од запек додека следите диета богата со протеини. И редовната физичка активност може да помогне при движењето на дебелото црево.

Колку протеини ви се потребни секој ден?
Количината на протеини што ви треба секој ден е под влијание на неколку фактори:

полот
состојба на бременост или доење
возраста
Тежината
нивото на активност.

Тековните упатства за препорачаниот дневен внес (RDA) на протеини се 0,36 г на 0,5 кг телесна тежина. RDA ја претставува минималната количина на протеини што треба да ја внесувате дневно. Ова можеби не е доволно за многу активни луѓе или за жени кои дојат.

Побарајте лекарска помош ако запекот е придружен со тешки симптоми како што се болки во стомакот, треска или продолжено траење и покрај лекувањето со лекови без рецепт.