Саганаки со ракчиња и фета сирење

327

Ако откако се вративте од одмор ви недостасуваат морските специјалитети, еве како можете и во наши „неморски“ услови да направите вкусно Саганаки. Може да се најдат одлични замрзнати ракчиња и во нашите продавници

Ако некогаш сте биле во Грција, веројатно сте го пробало ова одлично грчко мезе (саганаки) кое се служи во секое рибно ресторанче во соседството. Ова е многу лесен рецепт за саганаки со ракчиња за да го направите и сами за помалку од 20 минути.

Она што го прави толку привлечен овој рецепт се неговите вкусни состојки – ракчињата познати како „garides“ (на грчки), прво се пржат во маслиново масло, се деглазираат со традиционалниот грчки пијалак узо, потоа се додаваат во зачинет сос од домати и се завршуваат со свежи зачински билки и солено фета сирење… Едноставно неодоливо!


Што ви треба за да го направите вашиот Саганаки од ракчиња

За ова традиционално јадење се користат средни или дури големи ракчиња кои се деглазираат во узо за да им се даде дополнителен вкус. Тоа е верзија на вообичаениот рецепт за саганаки со сирење кое е популарно грчко предјадење и обично се служи во сад за печење со две рачки за да може лесно да се служи.
Фета сирењето е најважната состојка во традиционалниот грчки Garides Saganaki и ѝ го дава својот извонреден пикантен вкус, оној што карактеризира толку многу грчки јадења! Ви треба и екстра девствено маслиново масло и сочни, зрели домати или пак ако веќе имате направено свој домашен пикантен сос од домати што ќе ви ја скрати постапката или пак земете пелати во конзерва кои само треба да ги процедите пред да ги додадете во своето саганаки со ракчиња! Ако сметате дека вашите конзервирани домати се малку премногу остри, додадете малку шеќер за да ја надоместите нивната киселост.
И, конечно, ќе ви треба узо! Можете лесно да го набавите во супермаркетите. Ако немате узо, можете да користите суво бело вино!

Рецепт за Garides Saganaki – Совети
Саганаки со ракчиња е многу едноставно јадење за правење, но има неколку работи што треба да се направат за да бидете сигурни дека ќе излезе вкусно!
За да го направите овој традиционален грчки рецепт, ќе ви требаат некои свежи средни или, уште подобро, големи ракчиња, а исто така можат да послужат и некој испробан бренд на замрзнати ракчиња.

Подгответе ги ракчињата однапред: многу е важно правилно да ги подготвите вашите ракчиња, пред да го направите вашиот Саганаки. Ако набавивте свежи ракчиња, започнете со лупење на телото на ракчињата, оставајќи ги главите и опашките за дополнителен вкус. Исто така, многу е важно да се исчисти внатрешноста на ракчињата и да се отстрани темната вена. Започнете со нежно сечење на задниот дел на излупените ракчиња со нож напречно и отстранете ја темната вена со чепкалка за заби или со врвот на ножот. Оваа вена е досадно крцкава и може внатре да содржи песок што ќе ви го уништи оброкот. Ако немате искуство со чистење свежи ракчиња, препорачуваме да купите замрзнати.

Пржете ги ракчињата на тивок оган, бидејќи нивното месо е многу чувствително. Со цел вашите ракчиња да останат сочни и нежни, внимавајте да не претерате со термичката обработка. Минута или две е сè што им е потребно за да се зготват до совршенство!

Состојки:

25 средни ракчиња
4 зрели, сочни домати, ситно сечкани
1 црвен кромид, ситно сечкан
малку лута лута пиперка, по желба
2 млади кромитчиња, исечени (по избор)
2 чешниња лук, сечкани
60 мл узо
2 лажици свеж копар или магдонос, сечкан
200-250 г фета сирење, здробено или исечено на коцки
маслиново масло
сол и свежо мелен црн пипер
прстофат слатка пиперка (по избор)

Приготвување:
За да го подготвите овој грчки рецепт започнете со ракчињата.
Ако немате веќе готов сос, продолжете со подготовка на сосот. За да го подготвите сосот за овој рецепт за саганаки со ракчиња, исечете ги свежите домати на мали коцки и оставете ги да се исцедат во цедалка.
Загрејте го маслиновото масло на средно-силен оган, додадете го исечканиот кромид и пржете 1 минута. Измешајте ги сечканиот лук, лутите пиперки и зачинете со сол и црн пипер. Продинстајте ги сите состојки заедно уште 1 минута. Додадете ги сечканите домати, покријте ги со капак, оставете да зоврие и да се динста околу. 5 минути, додека сосот малку не се згусне.
Во меѓувреме испржете ги ракчињата. Прво зачинете ги со сол и црн пипер од двете страни, загрејте големо тенџере на средна топлина и додадете 3-4 лажици маслиново масло. Додадете ги ракчињата, пржете 1 минута и прелијте ги со узото.
Истурете го сосот во тенџерето кај ракчињата и промешајте. Додадете го сирењето (здробено или исечкано), ставете го капакот и варете уште 2 минути.
Украсете со сечкан магдонос или копар и послужете ги додека се уште топли.