Што му дава на скромниот грав таква моќ да влијае на холестеролот?

Фото: Freepik
213

Не само што гравот доаѓа во светли и темни бои – секоја со малку уникатен профил на вкус – туку е и многу сестрана и поволна состојка за готвење. Најдобро од сè, секојдневното консумирање грав може да го подобри вашето здравје повеќе отколку што очекувавте, особено холестеролот.

Што му дава на скромното зрно таква моќ да влијае на холестеролот?

Според нутриционистката Анет Снајдер, гравот е преполн со висококвалитетни хранливи материи. Содржи нешто помалку маснотии и заситени масти од другите мешунки, но слични количини на влакна и протеини, објаснува диететичарката.

„Повеќето влакна се растворливи, што може да ја намали количината на холестерол апсорбирана во дигестивниот тракт“, изјавува Снајдер за Health Digest.

Влакна за борба против високиот холестерол

Една чаша варен црвен грав содржи 13,1 грама влакна.

За жени под 50 години препораката е 25 грама дневно, за жени над 50 – 21 грам.

За мажи до 50 години – 38 грама, за над 50 години – 30 грама.

Тоа значи дека една порција грав може многу да помогне кон постигнување на таа цел.

И тоа е добра работа, особено ако се борите да го задржите холестеролот под контрола.

Возрасните кои учествувале во испитување во 2021 година и јаделе по една шолја грав во текот на четири недели, успеале да го намалат нивото на холестерол.

Студијата, која беше објавена во The Journal of Nutrition, обезбедила убедливи докази за поддршка на теоријата дека секојдневното консумирање грав може ефикасно да го намали и „лошиот“ холестерол (липопротеини со мала густина или LDL) и вкупниот холестерол.

За максимален ефект, можеби би ви била потребна најтемната сорта на грав.

Друга студија од 2021 година, објавена во Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, ги истражувала релативно непосредните кардиоваскуларни ефекти врз луѓето кои консумирале три четвртини шолја црн грав, пинто грав, темно син грав или мешунки во споредба со конзумирање на иста количина на ориз.

Авторите откриле дека колку е потемен гравот, толку е попозитивен ефектот на гравот врз васкуларните реакции.

Кој е најлесниот начин да го вклучите гравот во вашата исхрана, особено ако не сте навикнати да јадете многу грав секој ден?

Анет Снајдер е голем поборник за замена на месото со грав.

„Гравот може да се користи наместо животински протеини кои се богати со заситени масти и холестерол“, вели таа.

„Гравот добро функционира во варива и чорби, како чили.

Одличен е и во ладни салати со други мешунки, пченка и друг сечкан зеленчук во комбинација со медитерански или мексикански вкусови“.

Единствениот недостаток на сировиот грав е тоа што треба да се кисне долго време, но секогаш можете да користите конзервиран.

Сепак, Снајдер предлага прво да ги погледнете состојките на конзервираниот грав.

Некои од нив се натопени во саламура на база на сол.

Наместо да внесувате тони дополнителен натриум, темелно исплакнете ги зрната пред да ги додадете во оброкот.