Сите тајни на доктор Глог: Девет потенцијални здравствени придобивки од бобинките од глог

Фото: Pexels
351

Лекарите не го занемариле глогот, па често го препорачуваат како лек. Сепак, употребата на лековитите билки го зголемува ризикот од интеракции билка-лек, што може да ги смени ефектите на стандардните лекови и да доведе до негативни здравствени ефекти преку зголемување, намалување или менување на ефектите на постоечките лекови.

Глогот обично се споменува како одличен природен лек за кардиоваскуларниот систем и за смирување, но има и многу други корисни својства. Плодовите се берат токму во овој период, во септември и октомври. Дознајте повеќе за глогот, а најдовме и рецепти за сируп и тинктура од глог.

Корисните својства на овој „природен лекар“ се многубројни. Поволно делува на работата на срцето и крвните садови, го регулира крвниот притисок и создава здрава рамнотежа во организмот. За среќа, ова дрво е многу распространето и различни видови се прилагодиле на различни поднебја.

Полн е со флавоноиди, кои благотворно делуваат на кардиоваскуларниот систем. Тоник од глог одлично оди со многу други билни тоници и го зајакнува нивното позитивно влијание врз организмот.

Луѓето кои имаат проблеми со срцето, во договор со докторот, треба да се препуштат на некоја „глог терапија“, со која можат да ги намалат последиците од стрес, глауком, воспалени вени, хемороиди.

Лекарите не го занемариле, па често го препорачуваат како лек, а го испитуваат и за борба против леукемијата.

Високата содржина на антиоксиданти во бобинките од глог може да помогне во намалувањето на крвниот притисок и холестеролот, да го намали воспалението, да го подобри здравјето на кожата и да го помогне варењето. Сепак, можеби нема да биде добро да се комбинира со одредени лекови за срце.

Бобинките од глог се ситни плодови кои растат на дрвја и грмушки кои припаѓаат на родот Crataegus.

Родот вклучува стотици видови кои најчесто се наоѓаат во Европа, Северна Америка и Азија.

Стотици години наназад луѓето користеле бобинки од глог како хербален лек за дигестивни проблеми, проблеми со срцето и висок крвен притисок.

Еве кои се деветте потенцијални здравствени придобивки од бобинката од глог.

 1. Полни се со антиоксиданти
  Бобинката од глог е богат извор на полифеноли, кои се моќни антиоксидантни соединенија кои се наоѓаат во растенијата.

Антиоксидантите помагаат да се неутрализираат нестабилните молекули наречени слободни радикали кои можат да му наштетат на вашето тело кога се присутни на високи нивоа.

Слободните радикали можат да потекнуваат од одредена храна. Може да имате и повисоки нивоа од нив како резултат на изложеност на отрови од околината, како што се загадувањето на воздухот и чадот од цигарите.

Полифенолите се поврзани со бројни здравствени придобивки поради нивната антиоксидантна активност, вклучително и помал ризик од:

некои видови на рак
дијабетес тип 2
астма
некои инфекции
проблеми со срцето
предвремено стареење на кожата
Иако првичните истражувања на животни и клетки ветуваат, потребни се повеќе човечки студии за да се проценат ефектите на бобинките од глог врз ризикот од болести.

РЕЗИМЕ
Бобинката од глог содржи растителни полифеноли, кои имаат антиоксидантни својства кои се поврзани со бројни здравствени придобивки.

 1. Може да има антиинфламаторни својства
  Бобинката од глог може да има антиинфламаторни својства кои би можеле да го подобрат вашето здравје.

Истражувањата покажаа дека хроничното воспаление е поврзано со многу болести, вклучувајќи дијабетес тип 2, астма и одредени видови на рак.

Во една студија на глувци со заболување на црниот дроб, екстрактот од бобинки од глог значително ги намалил нивоата на воспалителни соединенија, што доведува до намалено воспаление и повреда на црниот дроб.

Во една студија, истражувачите дале витексин – соединение присутно во листовите од глог – на глувци со респираторни заболувања. Овој третман го намалил производството на молекули кои предизвикуваат воспаление и го намалил одговорот на белите крвни зрнца на воспаление.

Овие ветувачки резултати од студии на животни и епрувета сугерираат дека додатокот може да понуди антиинфламаторни придобивки за луѓето. Сепак, потребни се повеќе истражувања.

РЕЗИМЕ
Студиите на животни покажале дека екстрактот од бобинки од глог има антиинфламаторен потенцијал. Сепак, потребно е истражување кај луѓето.

 1. Може да го намали крвниот притисок
  Во традиционалната кинеска медицина, бобинката од глог е една од најчесто препорачаните намирници за помош во лекувањето на високиот крвен притисок.

Студиите врз животни покажуваат дека глогот може да дејствува како вазодилататор, што значи дека може да ги релаксира стегнатите крвни садови, што на крајот го намалува крвниот притисок.

10-неделна студија ги разгледала ефектите од земањето екстракт од глог кај 36 луѓе со благо покачен крвен притисок.

Истражувачите откриле дека оние кои земале 500 мг од екстрактот дневно имале намален дијастолен крвен притисок – долниот број на отчитување на крвниот притисок.

Во студија од 2006 година, истражувачите дале 1.200 мг екстракт од глог на 79 луѓе со дијабетес тип 2 и висок крвен притисок секој ден во текот на 16 недели. Луѓето кои го земале екстрактот доживеале повеќе подобрувања на крвниот притисок од оние во плацебо групата.

Сепак, потребни се повеќе студии за да се поддржат овие наоди. Исто така, важно е да се напомене дека користењето екстракт не е исто како и јадењето бобинки.

РЕЗИМЕ
Некои истражувања сугерираат дека бобинките од глог може да го намалат крвниот притисок помагајќи да се прошират крвните садови. Сепак, потребни се дополнителни студии.

 1. Може да го намали нивото на холестерол во крвта
  Некои студии покажуваат дека екстрактот од глог може да го подобри нивото на холестерол во крвта благодарение на содржината на флавоноиди и пектин. Пектинот е вид на влакна вклучени во метаболизмот на холестеролот.

Неурамнотежените нивоа на холестерол во крвта – особено високите триглицериди и нискиот HDL (добар) холестерол – играат улога во атеросклерозата или таложењето на наслаги во вашите крвни садови кои може целосно да го блокира крвниот сад, што ќе доведе до срцев или мозочен удар.

Во една студија на животни, глувците кои примиле две дози екстракт од глог имале понизок вкупен и ЛДЛ (лош) холестерол, како и 28-47% пониски нивоа на триглицериди на црниот дроб, во споредба со глувците кои не го добиле екстрактот.

Слично на тоа, 6-неделна студија кај стаорци покажала дека кога стаорците биле хранети со додатоци од бобинки од глог, тие имале значително намалено ниво на триглицериди на гладно и ЛДЛ (лош) холестерол.

Конечно, 6-месечното истражување на 64 лица со атеросклероза покажало дека земањето екстракт од глог во доза од 5 мг на кг) телесна тежина значително ја намалува дебелината на штетните наслаги во каротидната артерија.

Иако ова истражување е ветувачко, потребни се повеќе човечки студии за да се процени ефектот на екстрактот од глог врз холестеролот во крвта.

РЕЗИМЕ
Истражувањата кај животните и луѓето сугерираат дека земањето екстракт од глог може да помогне во намалувањето на нивото на холестерол и триглицериди. Сепак, потребни се повеќе истражувања со луѓе.

 1. Се користи за помош на варењето
  Луѓето користеле бобинки и екстракт од глог со векови за лекување на дигестивни проблеми, особено за проблеми со варењето и болки во стомакот.

Бобинките содржат растителни влакна, кои докажано помагаат во варењето со намалување на запекот и делувајќи како пребиотик. Пребиотиците се храна која ги храни и промовира здравите цревни бактерии, кои се од витално значење за одржување на здравото варење.

Една опсервациска студија кај луѓе со бавно варење покажала дека секој дополнителен грам диететски влакна што луѓето го консумирале е поврзан со 30-минутно намалување на времето помеѓу движењата на дебелото црево.

Со други зборови, колку повеќе луѓето јаделе влакна, толку почесто се празнеле.

Дополнително, една студија на стаорци забележала дека екстрактот од глог драматично го намалува времето на транзит на храната низ цревата во дигестивниот систем.

Намаленото време на транзит во цревата значи дека храната побрзо се движи низ дигестивниот систем, што може да ги ублажи пречките во варењето.

Понатаму, истражувањето кај глодарите сугерира дека соединенијата во бобинките од глог би можеле да го подобрат производството и активноста на дигестивните ензими – имено оние потребни за варење на масна и храна богата со протеини.

РЕЗИМЕ
Луѓето со векови ја користеле бобинката од глог како дигестивна помош. Може да помогне во ублажување на запек и да го подобри производството на ензими потребни за варење на масна и храна богата со протеини.

 1. Може да има својства против стареење
  Бобинките од глог може да помогнат да се спречи предвременото стареење на кожата предизвикано од деградација на колагенот поради прекумерна изложеност на сонце или ултравиолетова светлина.

Една студија во епрувета покажала дека мешавината од екстракт од глог и женшен може да ги спречи знаците на стареење со инхибиција на формирањето на брчки и зголемување на влажноста на кожата.

Истражувањата сугерираат дека овој ефект може да се должи на содржината на антиоксиданти во глогот. Сепак, истражувањата во оваа област се ограничени и потребни се студии со луѓе.

РЕЗИМЕ
Некои истражувања сугерираат дека бобинките од глог може да помогнат во намалувањето на знаците на стареење како резултат на нивната содржина на антиоксиданти.

 1. Може да ја намали анксиозноста
  Научниците го истражуваа глогот како потенцијална нова терапија за анксиозни нарушувања.

Во една постара студија спроведена на 264 луѓе со анксиозност, комбинацијата од екстракт од глог, магнезиум и цвет од калифорниски афион значително го намалија нивото на анксиозност во споредба со плацебо. Сепак, не е јасно каква специфична улога играл глогот.

Се чини дека тој имал малку несакани ефекти во споредба со традиционалните лекови против анксиозност. Тоа е една од причините зошто научниците продолжуваат да го истражуваат како потенцијален третман за нарушувања на централниот нервен систем како што се анксиозност и депресија.

Сепак, овие студии користеле различни видови производи од глог, а не нужно конкретно бобинки. Потребни се повеќе истражувања.

Ако сакате да пробате додаток од глог за да ја контролирате вашата анксиозност, не престанувајте да ги користите вашите сегашни лекови и не заборавајте да разговарате за тоа со здравствен работник претходно за да бидете сигурни дека е безбеден за вас.

РЕЗИМЕ
Научниците ги истражуваат додатоците на глог како потенцијален третман за анксиозност. Сепак, во моментов нема многу истражувања за нив за оваа намена. Потребни се повеќе студии за ефектите на бобинката од глог врз анксиозноста.

 1. Се користи за лекување на срцева слабост
  Бобинката од глог е најдобро позната по неговата употреба во традиционален контекст за лекување на срцева слабост, заедно со другите традиционални лекови. Срцева слабост е состојба во која срцето не може правилно да пумпа крв.

Повеќекратните студии сугерираат дека бобинката од глог може да има корисни ефекти без сериозни негативни ефекти кај луѓето со срцева слабост.

Студиите главно покажуваат подобрувања во работата на срцето и симптоми на срцева слабост – како што се отежнато дишење и замор.

Истражувачите сугерираат дека соединенијата наречени флавоноиди во глогот може да стојат зад овие корисни ефекти.

Сепак, некои докази сугерираат дека глогот може да биде штетен во одредени случаи на срцева слабост. Една студија покажала дека земањето заедно со конвенционалните третмани го зголемува ризикот дека срцевата слабост ќе напредува.

Потребни се повеќе истражувања.
РЕЗИМЕ
Во некои практики на традиционалната медицина, луѓето најчесто земаат бобинки од глог заедно со други традиционални лекови за срцева слабост. Сепак, може да биде штетно кога се комбинира со конвенционални лекови за срцева слабост.

 1. Лесно се додава во вашата исхрана
  Можеби е тешко да се најдат бобинки од глог во вашата околина. Сепак, можеби ќе можете да ги најдете на пазарите на фармери и во специјализирани продавници за здрава храна.

Можете да додадете глог во вашата исхрана на многу начини:

Сирови бобинки. Сировите бобинки од глог имаат опор, малку сладок вкус и се одлична закуска во движење. Но, обидете се да не ги јадете семките. Како и семките од јаболка, тие содржат токсин цијанид.
Чај. Можете да купите претходно подготвен чај од глог или да направите сами користејќи ги сувите бобинки, цвеќиња и лисја од растението.
Џемови и десерти. Во југоисточниот дел на Соединетите Американски Држави, луѓето најчесто прават џем од бобинки од глог, полнење за пити и сируп.
Вино и оцет. Бобинките од глог може да се ферментираат во вкусен алкохолен пијалак (за возрасни) или во вкусен оцет што можете да го користите за да направите прелив за салата.
Додатоци. Можете да земате додатоци од бобинки од глог во пригоден прав, пилула или во течна форма.
Додатоците од бобинки од глог обично ја содржат бобинката заедно со лисјата и цветовите, иако некои ги вклучуваат само лисјата и цветовите.

Различни брендови и форми на додатоци од глог имаат различни препораки за дозирање. Типичните дози се 250-500 мг три пати на ден. Сепак, истражувањата допрва треба да одредат оптимална ефективна доза.

Имајте на ум дека Управата за храна и лекови (ФДА) ги регулира додатоците во исхраната, како што е глогот, под помалку строг збир на прописи отколку лековите што се издаваат без рецепт или лековите на рецепт.

Затоа, секогаш внимавајте да ги купувате од реномирани извори.

РЕЗИМЕ
Можете да јадете бобинки од глог на многу начини или да ги земате како додаток. Сепак, соодветните дози се сè уште недефинирани и потребни се повеќе истражувања.

Несакани ефекти и мерки на претпазливост
Не се забележани многу несакани ефекти од земање бобинки од глог. Оние кои постојат се чини дека се движат од благи до умерени.

Најчестите што луѓето ги пријавиле се потење, главоболки, поспаност, палпитации, благ осип, возбуда и гастроинтестинални ефекти.

Иако овие настани не се опасни по живот, не заборавајте да разговарате со здравствен работник ако почувствувате некој од овие симптоми.

РЕЗИМЕ
Несаканите ефекти од конзумирање на бобинки од глог имаат тенденција да бидат благи. Тие често вклучуваат потење, главоболки, поспаност, палпитации, благ осип, возбуда и гастроинтестинални ефекти.

Интеракции
Користењето лековити билки како алтернативни третмани за неколку болести стана сè попопуларно поради предностите како што се помалку или поблаги несакани ефекти и намалените трошоци во споредба со стандардните современи терапии.

Сепак, употребата на овие билки го зголемува ризикот од интеракции билка-лек, што може да ги смени ефектите на стандардните лекови и да доведе до негативни здравствени ефекти преку зголемување, намалување или менување на ефектите на постоечките лекови.

Истражувањето за можните интеракции помеѓу бобинките од глог и стандардните лекови сугерира потенцијално штетно дејство кога луѓето консумираат бобинки од глог заедно со лекови за срце.

Бобинките од глог потенцијално можат да го зголемат ефектот на разредувачите на крвта, лековите за намалување на крвниот притисок и лековите за срцева слабост.

Дополнително, глогот може да ја зголеми активноста на дигиталис – лек кој се користи за лекување на конгестивна срцева слабост и аритмија, или проблеми со срцевиот ритам. Ова може да го зголеми ризикот од токсичност и срцева аритмија.

Ако земате лекови за вашето срце, разговарајте со здравствен работник пред да користите додатоци од бобинки од глог.

РЕЗИМЕ
Бобинките од глог може негативно да комуницираат со лековите за срце. Ако земате такви лекови, разговарајте со здравствен работник пред да земете каков било додаток од бобинки од глог.

Како да го користите?
Во продажба постојат капки, тинктури, сирупи и екстракти од глог, како и сушени бобинки. Можете да користите чај направен од сушени цветови и лисја, но можете да користите и тинктура – неколку капки со лажичка мед. Ви пренесуваме рецепти за сируп (кој можете да го користите како сок, прелив за палачинки и сладолед) и тинктура за здравје на срцето.

Сируп од глог
За овој сируп потребни ви се бобинки од глог (свежи или суви), вода и мед. Прво обидете се со помали количини.

Ставете 1 чаша свежи бобинки од глог (или ако користите сушени, потребна ви е само половина чаша) во тенџере и истурете 3 чаши чиста изворска или дестилирана вода. Се меша и се става на шпорет да се готви. Кога ќе зоврие, намалете ја температурата и оставете ги бобинките да се варат 2 до 3 минути, па тргнете ги од шпоретот. Згмечете ги бобинките целосно во водата со помош на обична гмечалка за пасирање на компири – ќе добиете убава каша.

Процедете ја кашата низ цедалка во сад, додадете 1 шолја мед и добро измешајте. Добиениот сируп истурете го во темни шишенца и чувајте ги во фрижидер до 6 месеци.

Тинктура
За тинктурата можете да користите свежи или суви бобинки. Наполнете голема тегла до половина со бобинки од глог и покријте со 80% алкохол (можете да користите и вотка). Алкохолот треба целосно да ги покрие бобинките, но да остави 5 см слободни од нивото на течноста до работ на теглата. Со нешто притиснете ги бобинките за постојано да се под притисок. Ако не се во алкохолот, може да се расипат.

Затворете ја теглата и оставете ја на ладно, суво и темно место 4 до 6 недели. На секои неколку дена треба да ја промешувате содржината на теглата и да внимавате бобинките да не дојдат во контакт со воздух.

Потоа само процедете ја течноста и истурете ја во помали шишиња. Ако ја чувате тинктурата на ладно и темно место, може да трае и до 2 години. Исто така, тинктурата можете да ја направите и со јаболков оцет, но ќе биде послаба од алкохолната. (Во овој случај, при подготовката, не користете метални капаци на теглата или метални садови).

Предупредување
Иако глогот е безбеден за употреба, не се препорачува да се користи со некои лекови за срце. Најдобро е да се консултирате со лекар пред да започнете да се лекувате со помош на глог.