Умереното консумирање пиво го спречува ризикот од остеопороза

Фото: Pexels
218

Силиконот и ксантохумолот се состојки на пивото за кои е докажано дека придонесуваат за формирање и одржување на јачината на коските.

Пивото е најстариот и најраспространет алкохолен пијалак во светот, кој се карактеризира со ниска содржина на алкохол и освежителна и карактеристична арома. Има регенерирачко, зајакнувачко, тонирачко и хидратантно дејство на организмот и е природен извор на витамини, минерали, јаглехидрати и одредени аминокиселини и флавоноиди, познати и важни антиоксиданти.

Пивото може да има одредени здравствени придобивки, како што се намалување на ризикот од срцеви заболувања и остеопороза.

Во прилог на ова зборуваат и резултатите од спроведеното истражување кое ја нагласува важноста на ефектот на поединечните состојки на пивото врз целокупниот метаболизам и како одговорното и умерено консумирање пиво може да придонесе за превенција и третман на одредени болести и состојби.

Меѓу нив е и остеопорозата, хронична дегенеративна болест која се карактеризира со прогресивно губење на коскената маса и чести фрактури на коските. Ако се пие умерено, пивото ги храни коските и го спречува ризикот од остеопороза. Наодите за составот и биолошките соединенија содржани во пивото покажуваат дека минералот силициум и фитоестрогенот ксантохумол се два клучни фактори за здравјето на коските.

Силициумот игра важна улога во формирањето на коските и одржувањето на силата бидејќи го подобрува квалитетот на коскената матрица преку олеснување на минерализацијата на коските. Во форма на силициум диоксид, тој е вообичаен додаток на храната, но има ограничена интестинална апсорпција, така што не навлегува во крвта и не доаѓа до местото на дејствување колку силициумот содржан во пивото.

Освен силициумот, друго соединение за заштита на коските содржано во пивото е ксантохумол. Тоа е биолошки активно соединение од хмељот кое придонесува за горчината и вкусот на пивото и е познато како моќен фитоестроген. Истражувањата го докажаа нејзиниот позитивен ефект врз диференцијацијата, созревањето и правилниот развој на остеобластите (клетки кои градат коски). Денес се изнаоѓаат начини како во иднина оваа супстанца да се изолира и да се користи како молекула од која би можеле да се добијат нови лекови за состојби како што е остеопорозата.

За максимално да се искористат сите придобивки од пивото во спречување на развој на остеопороза, потребно е тоа да се консумира умерено и одговорно.

Кај жените тоа е потрошувачка од околу 0,33 л дневно, додека за мажите оваа количина е околу 0,65 л дневно вообичаено лагер пиво со 4,5 до 5 проценти алкохол. Кај овошното пиво прифатливите количини се двојно поголеми бидејќи содржи наполу помалку алкохол, а кога се работи за безалкохолно пиво, дневните препорачани количини се речиси идентични со оние препорачани за сите безалкохолни пијалоци со ниска содржина на шеќер. (околу 1 литар).