Зошто не треба да пиете кафе кога сте мамурни? Наместо да помогне, кофеинот може да ги влоши симптомите на мамурлак

Фото: Pexels
237

Нутриционистката Лаура Бурак предупредува дека треба добро да размислите дали да пиете кафе за да го ублажите мамурлакот, бидејќи кофеинот всушност може да ги влоши симптомите.

Иако повеќето луѓе кои консумираат алкохолни пијалаци имаат свои испробани и проверени „методи“ за справување со мамурлакот, постојат неколку начини кои би требало да ги разгледате пред да се обидете да ги ублажите овие непријатни симптоми. Многу луѓе користат кофеин како лек за мамурлак, верувајќи дека кафето ќе ги ублажи симптомите како што се главоболка и замор. Сепак, нутриционистката Лаура Бурак предупредува дека треба добро да размислите дали да пиете кафе за да го ублажите мамурлакот, бидејќи кофеинот всушност може да ги влоши симптомите.

Двојна дехидрација
Дехидрацијата често го придружува мамурлакот и може да предизвика замор, гадење и вртоглавица. Утринското кафе, кое може да делува како диуретик, може да ја влоши дехидрацијата, што дополнително ги зголемува симптомите на мамурлакот. Дехидрацијата може да резултира со силна главоболка бидејќи недостатокот на течност врши притисок врз нервите во мозокот.

Ја зголемува анксиозноста
Алкохолот може да влијае на нивото на допамин, што може да ги наруши другите невротрансмитери и негативно да влијае на расположението следниот ден. Кога релаксирачките ефекти на алкохолот ќе исчезнат, нервниот систем мора да се прилагоди, што може да предизвика зголемена анксиозност, депресија и раздразливост.

Може да предизвика абдоминална болка
Алкохолот ја иритира слузницата на желудникот, што може да предизвика гадење, повраќање и абдоминална болка. Кафето за време на мамурлак може дополнително да ја влоши абдоминалната болка, бидејќи кофеинот ги стимулира цревните контракции и може да предизвика надуеност и киселини.

Го нарушува спиењето
Иако алкохолот може да ве натера да заспиете побрзо, тој го нарушува квалитетот на вашиот сон во текот на ноќта. Алкохолот го намалува ослободувањето на мелатонин, хормон кој го поттикнува спиењето и може да го намали РЕМ спиењето, кое е важна фаза од сонот. Ако додадете кофеин, стимуланс, може да доживеете дополнителни проблеми со спиењето, што може да ја влоши целокупната состојба на мамурлакот.