Практичен водич за различните видови чадена сол, тајна што ја знаат оние кои сакаат попосебни зачини

Фото: Pexels
155

Оваа сол варира по боја, а особено по арома, во зависност од видот на дрвото што се користи во процесот на чадење на морската сол

Не секој знае што е чадена сол, но оние кои сакаат да готват треба да научат за нејзината употреба и својства. Ние ќе ви помогнеме со едноставен водич.

Љубителите на готвењето знаат дека има многу сорти на сол, кои се разликуваат не само по мирис и вкус, туку и по изглед. Една особено е малку позната, а тоа е чадената сол.

Резултат на посебен третман, благодарение на кој морската сол се чади со согорување на дрво, оваа сол варира по боја и особено по арома, во зависност од видот на дрвото што се користи во процесот. Дрвото може да биде, на пример, орев, ела, бука или друго. Секој вид дрво всушност дава своја посебна арома.

Првично наречена чадена сол, таа доаѓа од скандинавските земји и Северна Америка. Од дамнина служела за складирање на дивеч и друга расиплива храна.

Постојат неколку варијанти на чадена сол, од кои секоја има интересна приказна. Ајде да видиме кои се најинтересните:

Јакима чадена морска сол

Типична за истоимената американска долина, која се наоѓа во државата Вашингтон (северозапад на САД), оваа сол се добива со согорување на јаболкови дрва, одгледани во таа област. Нежна и слатка, погодна е за приготвување јадења со свинско или друго бело месо.

Дуранго чадена морска сол

Потекнува од истоимениот град во Колорадо, САД, а подготовката на оваа сол се пренесува со генерации меѓу американските Индијанци. Се подготвува на ладно со ореово дрво, давајќи ѝ интензивен и ароматичен вкус погоден за сите видови месо, особено црвено.

Салиш чадена морска сол

Доаѓа и од западниот брег на САД, а се добива со согорување на дрво јоха. Има влажна и кадифена конзистентност и речиси црна боја. Одлично оди со месо и зеленчук на скара, но и со свежи сирења како моцарела.

Fleur de sel Chardonnay

Произведена во Калифорнија, оваа сол се чади со штиците од дабови буриња во кои е одлежено виното Шардоне. Тоа е многу ретка.

Викинг чадена морска сол

Произведена според древен викиншки рецепт од ела, бор и буково дрво, оваа сол има богат и интензивен вкус и е идеална за јадења со јајца (на пример, карбонара), со месо и сирења.

Малдон чадена морска сол

Оваа чадена сол потекнува од Малдон, Есекс, околу час и половина од Лондон. Станува збор за вид на сол што се чади со дабово дрво, има златна боја и има изразито поблаг вкус од другите чадени соли, поради што има широка примена во угостителството. Добро оди со супи и сосови, особено со риба.

Данска чадена морска сол

Чадена на брест, нема силен вкус и традиционално се комбинира со локални рибни јадења типични за Северна Европа (бакалар, лосос, харинга…)