Тесто во боја без вештачки бои (ВИДЕО)

Фото: PRINTSCREEN/YT/NINIK BECKER
262

Сакате да направите нешто вкусно, што ќе ви ја краси трпезата? Еве одлична идеја за која не ви требаат никакви вештачки додатоци

Ако отсекогаш сте им се восхитувале на шарените тестенини, сега можете лесно да ги направите дома. Не ви требаат многу состојки за тестото, а за да го обоите, ви требаат магдонос, куркума, цвекло и доматно пире.

Тестенините направени на овој начин ќе ги израдуваат сите и ќе ја красат масата. Ако е потребно за полесно да го замесите тестото, додадете повеќе вода или брашно.

Тесто од магдонос:

една рака свежи лисја од магдонос
5 лажици вода
2 лажици масло
125 г универзално брашно
малку сол

Приготвување:

Измешајте ги магдоносот, водата и масло. Соединете ги со миксер, па процедете, а добиениот сок истурете го во брашното и солта. Месете го тестото додека не се изедначи, па завиткајте го во фолија и оставете да отстои половина час.

Тесто од куркума:

1 лажица куркума во прав
2 лажици масло
5 лажици вода
125 г брашно
малку сол

Приготвување:

Измешајте ги куркумата, маслото и водата. Додадете ја добиената мешавина во брашното и солта, а потоа замесете мазно и тврдо тесто. Завиткајте во фолија и оставете да се одмори.

Тесто од цвекло:

1 мало или половина сварено цвекло
2 лажици масло
5 лажици вода
125 г брашно
малку сол

Приготвување:

Ова тесто се прави исто како и претходните. Измешајте ги цвеклото, маслото и водата со блендер, а потоа додадете ги во брашното и солта. Замесете мазно и тврдо тесто и завиткајте го во проѕирна фолија.

Тесто од доматна паста:

2 лажици масло
2 лажици доматно пире
4 лажици вода
малку сол
125 г брашно

Приготвување:

Добро измешајте ги водата, маслото и доматното пире и додадете ги во брашното и солта. Месете додека не добиете мазно и тврдо тесто. Ставете го тестото во проѕирна фолија да одмори 30 минути.

Тестото можете да го чувате во фрижидер еден или два дена завиткано во проѕирна фолија.