Кога ќе видите кои се состојките во овој колач, ќе сфатите дека не мора да се откажувате од десерт. Доволно да научите да го правите со здрави состојки (добро, има и малку шеќер)
Oвесот се вбројува во најздравите житарки што воопшто можете да ги најдете на пазарот. Тој е навистина богат извор на микро и макронутриенти. Исто така е и богат извор на растителни влакна и е погоден за консумација кај луѓето кои имаат глутенска интолеранција или целијакија.
Малините се храна со висока нутритивна вредност, односно храна пребогата со микронутриенти (витамини, минерали и други фитохемикалии), а сиромашна со калории. На нашите пазари најзастапени се црвените малини и тоа токму овој период.
Затоа, не двоумете се и ако баш се јаде нешто благо, направете го овој колач со овес и малини.
Состојки:
120 гр овесни снегулки (половина смелени)
30 гр мелени ореви
40 гр кокосов шеќер
половина лажичка прашок за пециво
прстофат сол
3 јајца
150 мл јогурт
3 лажици ладно цедено масло по ваш избор
120 гр малини
Приготвување:
Во сад ставете ги јајцата и изматете ги со жица. Потоа додадете ги другите влажни состојки: јогуртот и маслото, па добро измешајте. Потоа на влажните, додадете им ги сувите состојки и повторно добро измешајте.
Оставете ја смесата во садот да отстои за да набабрат и омекнат снегулките и за тоа време вклучете ја рерната да се загрее на 170 степени.
Смесата истурете ја во помал плех (20х20 цм) претходно обложен со хартија за печење. Наредете ги малините и нежно притиснете ги во смесата.