Најубавото во овој предновогодишен период се празничните колачи, оние од кои убаво мириса не само кујната, целата куќа, туку и целата улица
Сите ги сакаме празничните миризливи колачиња кои долго траат па имаме што да грицкаме од Нова година до Божиќ. Но кога постои поздрава варијанта, а подобар и поинтересен вкус, секогаш ја одбираме токму оваа варијанта.
Состојки:
1 шолја непечени бадеми
1-1,5 шолја брашно од хељда
20-25 свежи урми
½ шолја кокосово масло
2 лажички мелен ѓумбир
2 лажички мелен цимет
1 лажичка мелени каранфилчиња
½ лажичка сода бикарбона
Приготвување:
Смелете ги бадемите и измешајте ги во еден сад со брашното од хељда и со содата. Урмите, маслото и зачините измешајте ги во блендер, соединете ги двете смеси и замесете тесто.
Расукајте го тестото со сукало до дебелина од 1/2 цм, вадете со модли и ставајте ги врз хартија за печење. Печете во загреана рерна на 150°C околу 10-20 минути во зависност од дебелината на кексите. Можете да ги украсите со бадеми и глазура од шеќер и лимон.