Паштета од грав: Хранливо богата и без адитиви!

Фото: Pexels
914

Имаме рецепти идеални за појадок, како намаз за тортиља или сендвич. За побрзо да ја направите вашата паштета, можете да употребите веќе сварен грав од конзерва

Многу генерации пораснаа на паштети. Паштетата порано беше вообичаена храна идеална за појадок, како вечера или за ужина. Индустриските паштети не се најдобар извор на хранливи материи, а згора на тоа, можеме да зборуваме и за празни калории.

Покрај класичната паштета од џигер или таканаречена чајна паштета, денес има во понудата и рибни паштети, како и вегетаријански и вегански паштети на база на зеленчук, печурки и мешунки. Сепак, дома лесно можеме да направиме паштета и на тој начин да добиеме нутритивно побогата верзија без адитиви.

Таквата домашна паштета ќе биде одлична за појадок со парче ржан или пченкарен леб, како намаз за тортиља или сендвич.
Паштетите од мешунки, како што е паштетата од наут или паштетата од грав, се особено хранливи.

Ако сте веган, ова е одличен начин да добиете целосен оброк, бидејќи паштетата од мешунки и лебот од житарици прават одлична комбинација која ќе ги обезбеди сите потребни амино киселини. Секако, додадете уште неколку парчиња зеленчук по ваш избор.

Паштета од грав – наједноставниот рецепт
Започнуваме со наједноставниот рецепт за паштета од грав што секој може да ја направи, а готов е за кратко време.

Состојки:
400 гр конзервиран грав
2 чешниња лук (сечкани)
2 големи лажици маслиново масло или, по желба, наместо маслиново ставете масло од тиква
сок од еден лимон
црн пипер
сол
1-2 лажици свеж магдонос (исечкан).

Приготвување:
Исплакнете го и исцедете го гравот.
На загреано маслиново масло продинстајте го лукот, а потоа додадете го гравот и пржете неколку минути.
Ставете го гравот со лукот, зачините, магдоносот и сокот од лимон во блендер и измешајте ги во паштета.
Послужете со интегрални крекери или интегрален леб по избор.

Паштета од бел грав
Кога станува збор за бургери, најпопуларен е црниот грав, а белиот грав ќе биде одлична основа за вкусна домашна паштета. Ако направите поголема количина паштета, чувајте ја во тегла, ставете ја во фрижидер и употребете ја во рок од 3-5 дена.

Состојки:
400 гр конзервиран бел грав
1 чаша сечкани моркови
1 сечкан црвен кромид
2 чешниња лук (сечкани)
2 лажици маслиново масло
1 лажица таан
сок од еден лимон
црн пипер
сол
свеж или сув босилек.

Приготвување:
Исплакнете го и исцедете го гравот.
На загреано маслиново масло пржете ги лукот, кромидот и морковот околу седум минути, а потоа додадете го гравот и пржете неколку минути.
Сите состојки и зачини додадете ги во блендерот и изблендирајте.
Додадете дополнителен зачин по желба или пробајте ја паштетата за да видите дали има потреба од повеќе зачини.

Паштета од грав и печурки
Печурките ѝ даваат посебна арома и заситност на паштетата, а гравот во комбинација со печурките е одлична замена за месни паштети и дополнување на вегетаријанската исхрана.

Состојки:
400 гр конзервиран црн грав
200 гр печурки (сечкани)
2 чешниња лук (сечкани)
1 црвен кромид (сечкан)
2 лажици кисела павлака
2 лажици маслиново масло
сок од еден лимон
црн пипер
сол
зачински билки по желба.

Приготвување:

Исплакнете го и исцедете го гравот.
На загреано маслиново масло продинстајте ги лукот и кромидот, а потоа додадете ги печурките и пржете неколку минути.
Потоа, додадете го гравот и динстајте уште една минута.
Сите состојки ставете ги во блендер и изблендирајте.
Послужете со препечено лепче.

Паштета од грав и јајца
За оние кои имаат поголема потреба од протеини, но и масти, имаме рецепт во кој паштетата од грав дополнително се збогатува со јајца, кои се добар извор на протеини и масти за позаситен појадок.

Состојки:
400 гр конзервиран црн грав
4 варени јајца
2 чешниња лук (сечкани)
1 главица црвен кромид (сечкан)
2 лажици кисела павлака
2 лажици маслиново масло
сок од еден лимон
црн пипер
сол.
Приготвување:
Исплакнете го и исцедете го гравот.
На загреано маслиново масло пропржете ги лукот и кромидот, а потоа додадете грав и пржете неколку минути.
Потоа измешајте ги исечканите јајца, зачините, сокот од лимон и павлаката (по избор) и сè смелете во блендер додека не се изедначи.
За уште повеќе протеини, послужете со парче протеински леб.