Ако чувствувате жед и не ја задоволите, очекувајте главоболка!

Фото: Freepik
133

Кога на телото му недостасува течноста што му е потребна, тоа може да доведе до развој на главоболка предизвикана од дехидрација. Еве како е дехидрацијата поврзана со главоболката?

Многу луѓе не се свесни дека дехидрацијата може да биде главната причина за главоболки. Кога на телото му недостасува течноста што му е потребна, тоа може да доведе до развој на главоболка предизвикана од дехидрација.

Дехидрацијата е состојба која се јавува кога телото нема доволно течност за да функционира правилно. Тоа е предизвикано од недостаток на вода или недостаток на електролити – минерали кои му помагаат на телото да го регулира балансот на течности.

Најчести симптоми на дехидрација се жед, сува уста, темна урина, замор, вртоглавица, конфузија и главоболки. Но може да се развијат и многу посериозни симптоми, вклучувајќи грчеви во мускулите, забрзан пулс и забрзано дишење.

Како дехидрацијата може да предизвика главоболка?

Главоболките предизвикани од дехидрација се предизвикани од недостаток на течност во телото. Кога телото не добива доволно вода и електролити, мозокот почнува да ускратува вода, што може да доведе до главоболки.

Дехидрацијата може да предизвика и стеснување на крвните садови во мозокот, што пак може да доведе до главоболки.

Покрај тоа, телото се обидува да ја зачува водата кога е дехидрирана, што може да доведе до пад на крвниот притисок. Нискиот крвен притисок може да предизвика главоболки бидејќи го ограничува протокот на кислород во мозокот.

Како да ги спречите главоболките предизвикани од дехидрација?

Најдобар начин да се спречи развојот на главоболки предизвикани од дехидрација е да пиете доволно течности. Се препорачува да се пијат најмалку осум чаши вода дневно.

Треба да се пие повеќе вода и за време на напорна физичка активност или кога е премногу топло како сега.

Важно е да се внесат електролити во телото со цел да се регулира балансот на течности. Електролитите можете да ги добиете од спортски пијалаци или храна како банани, портокали и спанаќ.

Треба да се избегнува прекумерна потрошувачка на кофеин и алкохол, кои може да ја влошат дехидрацијата.