Одредени намирници како јајцата и сардините се квалитетни и здрави за мозокот, со што се спречуваат болестите на тој орган, како што е Алцхајмеровата болест.
Има многу работи што можеме да ги направиме за да го заштитиме нашето когнитивно здравје како што старееме, но еден од најважните чекори што можеме да ги преземеме е да јадеме храна здрава за мозокот која може да спречи Алцхајмерова болест, деменција и други слични болести.
Има многу вкусни намирници кои можеме да ги додадеме во нашата чинија за поздрав мозок и намален ризик од Алцхајмерова болест. Неодамна, невронаучникот и доктор специјализиран за превенција на Алцхајмеровата болест користејќи наука, Роберт Лав, сподели видео на Тик-Ток во кое истакна пет фантастични опции.
- Јајца
Преполни со протеини, јајцата се фантастични за целокупното здравје, вклучувајќи го и мозокот.
„Многу луѓе не се согласуваат за ова, но науката е многу јасна“, вели Лав. Тој наведува дека јајцата се богати со витамини од Б-комплексот, селен и холин, претходник на невротрансмитерот ацетилхолин, кој е од витално значење за меморијата.
- Сардини
Следни на листата се сардините кои Лав ги смета за личен фаворит. Овие риби се карактеризираат со изобилство на омега-3 масни киселини, особено DHA. Бидејќи мозокот главно се состои од маснотии, јадењето здрави масти како оние што се наоѓаат во сардината може да направи чуда.
„Тоа му дава на вашиот мозок суровини за создавање нови мозочни клетки и за правење и поправка на мозочните клетки“, објаснува Лав. Тој препорачува дневен внес од околу 2.000 милиграми DHA за оптимално здравје на мозокот.
- Чоколадо/какао
Чоколадото нуди мноштво здравствени придобивки, дури и кога станува збор за нашиот мозок. Тој предлага да се одлучите за органско чоколадо или какао.
„Истражувањата покажуваат дека какаото ја подобрува меморијата кај здравите возрасни лица. Промовира нешто што се нарекува неврогенеза, што е раст на нови мозочни клетки и ангиогенеза, раст на нови крвни садови“, вели Лав.
Покрај тоа, потрошувачката на какао може да го намали ризикот од мозочен удар, што го прави вкусен, но моќен сојузник против когнитивниот пад.
- Див лосос
Мрсната риба, како што е лососот, е една од најздравите суперхрани.
„Ова е апсолутно одлично за вашиот мозок“, вели Лав, нагласувајќи ја важноста да се избере див лосос, а не од фарма, за оптимално здравје на мозокот.
Дивиот лосос, богат со омега-3 масни киселини како што е DHA, дава бројни придобивки благодарение на изобилството на здрави масти. Ова го прави главен во нутритивните препораки за зајакнување на мозокот.
- Црн ориз
Последно, но не и најмалку важно, Лав го наведува црниот ориз како изненадувачки додаток на листата. За разлика од белиот ориз, црниот ориз е „богат со полифеноли, кои се растителни хранливи материи кои се одлични за цревните бактерии“, објаснува неврологот.
Тој забележува дека она што е добро за нашите црева е добро и за нашиот мозок. Се препорачува да се користи за пудинг од ориз како десерт.