Можеме ли да јадеме лушпи од јајца? Наместо да ги фрлате, направете прав и почувствувајте ги неговите здравствени придобивки

Фото: Pexels
2.216

Нормално е да се обидувате да ги избегнете паднатите парчиња лушпа од јајце во она што го јадете, но и ако изедете некое, нема потреба од паника.

Дали некогаш сте каснале омлет или пржени јајца и сте почувствувале крцкаво парче лушпа од јајце? Нормално е да сакате да ги извадите парчињата лушпа од јајца од она што го јадете или подготвувате, но не треба да се секирате ако откриете дека некои парченца сепак останале внатре.

Иако можеби не е вкусно, консумирањето остатоци од лушпи од јајца е почесто отколку што мислите, што не е нужно лошо. Исто како и јајцата, лушпите содржат различни хранливи материи кои се корисни за нашето тело.

Бројни здравствени придобивки
Лушпите се направени од калциум карбонат, вообичаената форма на калциум од која се сочинуваат нашите нокти, заби и коски, но содржат и други протеини и минерали. Всушност, многу продавници за здрава храна и додатоци продаваат лушпи од јајца во прав, што може да биде особено корисно за оние со остеопороза. Исто така, можно е да се купи прашок од мембрана од лушпи од јајце, кој докажано помага за здравјето на зглобовите!
Сепак, пред да почнете да ги џвакате остатоците од лушпи од јајца, сè уште има некои важни работи за кои треба да знаете. Прво, јадењето остри парчиња лушпи од јајца може да ви го повреди грлото. И ако парчињата доаѓаат од сирово јајце, тие исто така би можеле да содржат бактерии како салмонела.

Направете свој ефикасен прав од лушпи од јајце
Ако ви треба зголемување на калциумот, можете сами да си направите прашок од лушпи од јајце дома. Започнете со ставање на лушпите во тенџере, покријте ги со вода и варете околу 15 минути. Ова ќе ги стерилизира лушпите од јајцата и ќе ги направи безбедни за консумирање.

Тогаш е време да ги здробите. Повеќето луѓе претпочитаат да користат толчник за да ја здробат лушпата, но можете да користите и блендер или сукало. Клучно е само да бидете сигурни дека лушпите се целосно здробени – додека не се претворат во многу фин прав. Откако лушпите ќе добијат фина конзистентност, можете да го додадете прашокот во смути, печива или дури и во супи за да добиете дополнителна доза на калциум.

Така, следниот пат кога парче лушпа од јајце ќе се најде во вашиот оброк, нема потреба од паника! Ова е всушност добро затоа што јадете чист витамин.