Состојка во брокулата успешно гo решава згрутчувањето на крвта

Фото: Pexels
209

Сулфорафанот во брокулата има способност да спречи лепење на тромбоцитите во крвта и формирање на згрутчување, што е важно за спречување на мозочни и срцеви удари.

Брокулата е суперхрана со многу здравствени придобивки, што најмногу може да се припише на присуството на растителното соединение сулфорафан во брокулата.
Додека сулфорафанот е познат по своите својства за борба против ракот, студија открила дека исто така може успешно да ги реши и крвните згрутчувања.

Студијата објавена во јануари оваа година истражувала како одредени растителни соединенија влијаат на згрутчувањето на крвта. Анализирани се 23 соединенија, меѓу кои сулфорафан, пиперин (кој е одговорен за лутината на црниот пипер) и ерисолин (друго соединение присутно во брокулата и друг зеленчук од истото семејство).

Тромбоцитите играат клучна улога за човековото здравје преку олеснување на хемостазата, што ја минимизира загубата на крв преку формирање на згрутчувања по повредата. Меѓутоа, тие исто така придонесуваат за тромбоза такашто поттикнуваат создавање на згрутчување како одговор на фактори како што се големата брзина на крвта, компромитиран проток на течност и руптура на плакот.

Што открила студијата?

Авторите на студијата откриле дека сулфорафанот има уникатна способност да спречи лепење на тромбоцитите во крвта и формирање на згрутчување, што е важно за спречување на мозочни и срцеви удари. Според нив, соединението присутно во брокулата го прави тоа на два начини.

Прво, сулфорафанот таргетира специфичен протеин во тромбоцитите наречен PDIA6. Второ, се чини дека сулфорафанот ја подобрува ефикасноста на лекот наречен ткивен плазминоген активатор, кој помага да се растворат згрутчувањата на крвта без да се зголеми ризикот од крварење.

Покрај неговите антитромботични својства, истражувачите откриле дека сулфорафанот придонесува за спречување на воспаление на нервното ткиво и оксидативен стрес. Нивната работа на крајот сугерира дека јадењето брокула или друга храна богата со сулфорафан, како што се прокељот, карфиолот и зелката, потенцијално може да помогне во спречување на згрутчување на крвта и подобрување на третманот на мозочниот удар во иднина.

Истражувањата покажуваат дека сулфорафанот се бори против ракот

Сулфорафанот е познат по своите импресивни антиканцерогени својства. Тој е способен да го попречува растот на клетките на ракот, да го активира нивното програмирано самоуништување, па дури и да се меша во формирањето на крвните садови кои го поддржуваат растот на туморот. Сулфорафанот, исто така, помага при детоксикација и го намалува воспалението, два клучни аспекти за превенција од рак.

Студијата ги изложи ефектите на сулфорафан врз клеточната линија на ракот на простата PC-3. Според студијата, изотиоцијанати (хемикалии од крстовиден зеленчук), од кои еден пример е сулфорафанот, ја инхибираат репликацијата на ДНК во канцерогена клеточна линија. Тоа е затоа што сулфорафанот ја намалува ефикасноста на поправка на ДНК во штетните клетки во споредба со нормалните клетки.

Друга студија објавена во International Journal of Medical Sciences го анализирала ефектот на сулфорафанот кога се користи заедно со лекот за хемотерапија доцетаксел. Авторите на трудот тестирале две антиканцерогени соединенија против клеточните линии на рак на простата PC-3 и DU 145. Тие откриле дека сулфорафанот ја намалува метастатската способност на двете клеточни линии до 50 проценти.

Трудот од октомври 2019 година, исто така, открил дека клетките на ракот реагираат подобро кога се третираат со комбинација на сулфорафан и доцетаксел, во споредба со било кој од нив. Според авторите, сулфорафанот ги направил и PC-3 и DU 145 клеточните линии на простатата повеќе да реагираат на доцетаксел со синергетски механизам.

Авторите на студијата забележале дека сулфорафанот може да биде ефективен како коадјувантна терапија на доцетаксел, врз основа на нивните наоди што сугерираат дека овој тип на зеленчук може да се препорача заедно со класичните средства за хемотерапија кај пациентите.