Еднаш чувствителни на глутен, секогаш чувствителни на глутен

Фото: Unsplash
259

Ако ви е дијагностицирано Хашимото пореметување на тироидната жлезда и сакате да ја вратите контролата врз вашиот живот и здравје, време е да го исфрлите глутенот од вашата исхрана.

Како што знаеме, Хашимотов тироидитис е автоимуна состојба која влијае на тироидната жлезда. Кога имунолошкиот систем ја напаѓа тироидната жлезда подолг временски период, тироидната жлезда не може да произведе соодветни нивоа на хормони за да го одржува телото ефикасно да работи. Како резултат на тоа, почнуваме да чувствуваме исцрпувачки симптоми кои влијаат на нашето целокупно здравје и квалитетот на животот.

Најчести симптоми на ова нарушување се:

замор
сува кожа
запек
зголемување на телесната тежина
проретчување и опаѓање на косата
анксиозност и депресија
ПМС
главоболки
болки во зглобовите
гасови и надуеност

Со цел да си го олесниме животот барем малку, многумина од нас ќе ги истражат можностите за промена на исхраната и начинот на живот за да ги ублажат симптомите. И додека повеќето лекари се согласуваат дека елиминирањето на глутенот ги подобрува симптомите на Хашимото, сè уште има некои митови кои кружат низ Интернет и доведуваат до конфузија, фрустрација и ги изложуваат на ризик заболените од оваа болест. Ќе се обидеме да ги разбиеме трите главни митови за глутенот и да објасниме како елиминирањето на глутенот од исхраната може да ги подобри симптомите на нарушувањето на тироидната жлезда познато како синдром Хашимото.

Повторното воведување на глутен во која било фаза од заздравувањето предизвикува имунолошки одговор, предизвикувајќи воспалителни процеси кои можат да предизвикаат влошување на симптомите.

Мит 1: Чувствителноста на глутен предизвикува дигестивни проблеми

Еден од најчестите приговори што ги слушаме од некој кому му се советува да престане да јаде глутен е: „Но, јас не сум чувствителен на глутен затоа што се чувствувам добро кога го јадам!“ Она што тие навистина го мислат е дека немаат дигестивни проблеми како гасови, надуеност или дијареа кога консумираат храна што содржи глутен. Додека истовремено до две третини од луѓето со целијакија имаат дигестивни симптоми, НЕ е точно дека дигестивните проблеми се најчестиот знак за чувствителност на глутен.

Некои од најчестите симптоми на чувствителност на глутен кај заболените од Хашимото се:

анксиозност и депресија
мозочна магла
главоболки
болки во зглобовите
други симптоми кои не се поврзани со цревата или дигестивниот систем.

Околу една третина од пациентите со целијакија и луѓето со не-целијакиска чувствителност на глутен никогаш нема да имаат проблеми со цревата по консумирање на глутен. Само затоа што можете да консумирате глутен без дигестивни пречки, не значи дека вашиот имунолошки систем, вашиот мозок, зглобови и други телесни ткива не ги чувствуваат неговите негативни ефекти.

Мит 2: Малку глутен нема да ми наштети

Дали некогаш сте слушнале некој да каже дека неговата исхрана е „претежно без глутен“? Многумина веруваат дека малку глутен нема да им наштети и дека ако го консумираат умерено, ќе ги избегнат штетните ефекти што ги предизвикува. Овој мит е штетен затоа што вистината е дека само една изложеност на глутен предизвикува имунолошки одговор и воспалителен процес за кој се потребни шест месеци за да се реши. Понатаму, глутенот предизвикува пропустливи црева кај сите (без оглед на чувствителноста). Дури и „малку глутен“ предизвикува прекумерна пропустливост на цревата и нè прави ранливи на нападите на Хашимото.

Така, дури и ако личноста чувствителна на глутен консумира глутен само неколку пати годишно, тие ќе завршат со хронично воспаление, пропустливост на цревата и нерегулиран имунолошки систем. Кога имунолошкиот систем не добива ни шанса да се смири, болеста Хашимото веројатно ќе напредува. И ова ќе резултира со исцрпувачки симптоми и дополнително уништување на тироидната жлезда.

Мит 3: Глутенот може повторно да се воведе по заздравувањето на цревата

Многу пациенти со Хашимото откриваат дека глутенот може безбедно да се воведе откако ќе ги „залечат и запечатат“ нивните црева. Овој мит е особено штетен бидејќи ги држи болните заглавени на вртелешката на наизменично разболување и исцелување. Целата нивна напорна работа да ги излечат нивните црева и Хашимото во ремисија е саботирана, враќајќи ги повторно на почеток. Ниту едно лекување на цревата не штити од гневот на имунолошкиот систем. Истражувањата покажуваат дека глутенот е еден од ретките протеини на кои имунолошкиот систем создава мемориски Б-клетки. Што е поентата? Тоа значи дека имунолошкиот систем никогаш не заборава дека глутенот е негов непријател! Без разлика колку добро ги лекувате цревата или колку долго сте без глутен, вашиот имунолошки систем ќе се сеќава и ќе реагира на него.

И дали треба да го повторуваме тоа? Глутенот предизвикува пропустливи црева кај сите! Значи, невозможно е да се одржи „исцелено и запечатено“ црево ако повторно воведете глутен. Повторното воведување на глутен во СЕКОЈА фаза на заздравување предизвикува имунолошки одговор, предизвикувајќи воспалителни процеси кои можат да предизвикаат влошување на симптомите. Запомнете ја оваа мантра – еднаш чувствителни на глутен, секогаш чувствителни на глутен!

Иако можете да ги промените симптомите на Хашимото со испраќање на вашата болест во ремисија, Хашимото е сè уште хронична болест која може да се активира под одредени околности. Трајното исфрлање на глутенот од вашата исхрана ги зголемува вашите шанси да останете во ремисија.