Храна што не треба да ја јадете од хотелската „шведска маса“

Фото: Freepik
7.560

Можеби кога ќе застанете пред „шведска маса“ во хотелот во кој сте сместени, сѐ ви изгледа привлечно, но еве што советуваат оние со повеќе искуство во врска со изборот на храната

Многу луѓе, кога патуваат, бараат хотели кои нудат, ако не полн пансион, тогаш барем појадок. Секако, не може да се негира дека станува збор за исклучително згоден аспект – без разлика дали станува збор за скромен континентален појадок, „шведска маса“ или за неконвенционалните оброци што ги нудат луксузните хотели.

Одредени јадења веројатно се присутни во речиси секој хотелски појадок. Тие вклучуваат основни производи како тост, пржени јајца, сланина и сок од портокал. Но ќе ви посочиме неколку намирници кои треба да ги избегнувате кога се дел од „шведската маса“.

Кајгана
Ова е еден од оние оброци за појадок кои ќе ги најдете во која било обична „шведска маса“ во хотел, но тоа не значи дека секогаш треба да ги ставате во вашата чинија. За жал, многу хотели користат јајца во прав наместо свежи, а најголемата замерка е тоа што им недостасува вкус.

Друга причина да не јадете пржени јајца од „шведска маса“ е труење со храна. Американската „Агенција за храна“ (ФДА) препорачува готвените јајца да се служат веднаш по подготовката. Сепак, често е нејасно колку долго стои садот со кајгана на масата.

Парчиња лимон
Можеби изгледа како супер мала работа, но внимавајте да избегнувате парчиња лимон наменети да се додадат во вода или топол чај. Претходно исечените парчиња лимон се склони на вкрстена контаминација од неколку видови бактерии.

Кога се сече лимонот, кората и самото овошје лесно доаѓаат во контакт со многу валкани површини, вклучувајќи лошо измиени раце, даски за сечење и прибор.

Јогурт
Јогуртот е несомнено здрав избор за појадок. Многу хотели се одлучуваат за мал фрижидер со чаши за јогурт за да спречат фрлање храна и вкрстена контаминација.

Меѓутоа, избегнувајте заеднички садови со јогурт во кои секој гостин може да ги пикне рацете. Многу често, овие садови содржат и јогурт кој седи таму долго време додека персоналот само го ги дополнува.

Сланина и колбаси
Тешко е да се одолее на мирисот на сланина и колбаси кои се подготвуваат наутро. Вообичаено е шведската маса за појадок во хотелите да вклучува најмалку два вида месо за појадок, ако не и повеќе.

Искушението е реално, но некои искусни патници предлагаат целосно да ги прескокнете опциите со месо за појадок во хотелите. Обично, тоа се длабоко замрзнати производи кои имаат вознемирувачка боја пред термичката обработка.