Кимчи обично се прави со кинеска зелка, дајкон и моркови, но можете да направите и верзија со свежа краставица.
Кимчи е традиционален корејски прилог кој се состои од зачинет ферментиран зеленчук, кој се служи со речиси секој оброк.
Лутината на овој прилог му ја дава корејскиот чили во прав наречен гочугару, но доколку го немате при рака, можете да користите и чили паста – гочујанг.
Кимчи обично се прави со кинеска зелка, дајкон и моркови, но можете да направите и верзија со свежа краставица.
Свежината на свежите краставици совршено ќе се комбинира со типичните зачини што се користат во кимчи – од чили во прав до лук и ѓумбир.
Состојки:
450 гр краставици
2 лажици чили во прав
1 лажица сечкан лук
1 лажица рендано јаболко
1 лажица шеќер
1 лажица морска сол
1 лажичка рибји сос (како замена можете да ставите 2 лажички соја-сос)
½ лажичка сечкан ѓумбир
Приготвување:
Измијте ги краставиците со кора и исушете ги со хартиена крпа.
Исечете ги по должина на четвртинки и долги околу пет сантиметри.
Ставете ги во поголем сад и зачинете ги со морска сол. Со солта измасирајте ги краставиците и оставете ги да отстојат околу 20 минути.
Исцедете го вишокот течност од садот со краставици и избришете го вишокот сол.
Измешајте рендано јаболко, шеќер, сос, сечканиот ѓумбир и лук во сад.
Добиената смеса прелијте ја врз краставиците.
Префрлете ги краставиците во чисти тегли и покријте ги. Чувајте ги теглите на собна температура околу 12 до 18 часа, а потоа префрлете ги во фрижидер.
Послужете како прилог.