20/06/2018

Битолско кисело млеко – омилен вкус веќе 66 години

Приказната за Битолското кисело млеко започнува уште во далечната 1952 година, кога врвните мајстори од повеќе трговски претпријатија го формираат млекарското претпријатие „Млекар“ –...

Не јадете пред да го прочитате ова

Пред да стане автор на книги-бестселери и лик од најпознатите гастро-патеписни ТВ серии како што се „Вкус“, „Запознавање на непознатото“ и „Без резервации“, Ентони...

Уште еден ефикасен напиток за исфрлање на токсините од цревата

Констипација, пролив и болести на системот за варење, се се почеста тема на денешницата. Стручњаците го поврзуваат здравјето на цревата со општото здравје па...

Малините го намалуваат ризикот од рак и кардиоваскуларни болести, а ја зголемуваат плодноста

Еве кои се здравствените предности на малините: Борба против ракот Малините се полни со антиоксиданси кои активно учествуваат во борба против ракот. Тие содржат 10 пати...

Растението рабарбара неодамна предизвика револуција во лекувањето на малигните болести

Рабарбара е растение кое поради своите лековити својства се користи во Кина веќе илјадници години, а во Европа е донесено од страна на Марко...

Вистинска „машка“ намирница

Тиквичките му припаѓаат на видот Cucurbitaceae, а во ботаничка смисла се сметаат за овошје. Но во кујните ширум светот, како и кај нас, најчесто се подготвуваат...